Fermentacja i nalewki

Jednym ze sposobów na przygotowanie nalewek jest proces fermentacji. Jest to jedna z popularnych metod tworzenia alkoholu w domowych warunkach. Jeśli chcemy wykorzystać proces fermentacji do tworzenia nalewek domowych musimy posiadać szklane naczynie. Najczęściej wykorzystywane są w tym celu słoje szklane. W takim słoju umieszczamy składnik w postaci owoców, które zasypujemy cukrem. Pod wpływem czasu owoce puszczają soki. Słój trzymać musimy w miejscu, jakie jest widne i stoi w ciepłym miejscu. Proces fermentacji trwa do momentu, aż cukier całkowicie zniknie ze słoja.

Fermentacja prowadzi do powstania soku, który jest słodki. W domowych warunkach nalewki tworzone w procesie fermentacji są mocniejsze, niż wina stołowe jakie możemy znaleźć w sklepie. Po zakończeniu fermentacji zawsze odlewamy sok, który następnie zalewamy alkoholem. Alkohol dodawany do soku powinien być w stosunku jeden do jednego. Ilość soku powinna, więc odpowiadać ilości alkoholu dolewanego do niego. Nie powinniśmy również zapominać o przefiltrowaniu nalewki zanim rozlejemy ją do butelek.