Produkcja nalewek

Jeśli jesteśmy właścicielami ogrodu i posiadamy w nim owoce bardzo często decydujemy się na tworzenie z nich nalewek. Domowe nalewki mogą być bardzo smacznym trunkiem oraz alkoholem, który może być ciekawą alternatywą wobec alkoholi sklepowych. Nalewki możemy tworzyć z niemal wszystkich rodzajów owoców. Wykorzystać możemy maliny, pigwy, orzechy, imbir, wiśnie. Zanim zdecydujemy się na stworzenie własnej nalewki musimy przede wszystkim wybrać odpowiedni przepis. Przepisów na nalewki jest całe mnóstwo. Jedne z nich możemy wytwarzać w procesie fermentacji, a inne możemy tworzyć poprzez zalewanie owoców spirytusem lub wódką.

Do popularnych nalewek możemy zaliczyć te tworzone z aronii. Popularność tej nalewki wynika przede wszystkim z tego, że owoce aronii zachowują smak w produkowanym alkoholu. Do takich nalewek możemy również dodawać różne przyprawy, jak wanilię, czy liście wiśniowe. Do popularnych w nalewkach owoców możemy zaliczyć maliny, śliwki oraz wiśnie. Z malin możemy wykonać piwo grzane, a ze śliwek słynną śliwowicę.